НЗОК ще оперира с бюджет от 7 млрд. лева през тази

...
НЗОК ще оперира с бюджет от 7 млрд. лева през тази
Коментари Харесай

Здравната каса ще бъде с увеличен бюджет, накъде ще се насочат парите?

НЗОК ще оперира с бюджет от 7 милиарда лв. през тази година, което е с близо 1 милиарда лв. повече по отношение на 2022 година Това планува проектобюджетът на фонда за 2023 г. Новият проектобюджет планува най-голямо нарастване – от към 20% - да получат персоналните лекари, лекарите-специалисти и лечебните заведения. 

" България потегли от извънредно ниски равнища на финансиране на здравната система. Имаме доста сериозна дупка за запълване по отношение на другите страни, нашето опазване на здравето е доста скъпо за болния човек. Всички системи в Европа са издигнати тъй че като се разболее човек, да заплаща малко. В профилактика и ранна диагностика не се влагат пари, а би трябвало ", сподели доктор Станимир Хасърджиев - шеф на Националната пациентска организация в ефира на NOVA News.

По думите му едвам 25% от най-масовите медикаменти и болести се възстановяват от здравната система. 

Пенка Георгиева, ръководител на Пациентска организация " Заедно с теб " споделя, че доста се доплаща от пациентите и те се утежняват, тъй като не могат да си разрешат да се лекуват. " Системата с клиничните пътеки не работи в изгода на пациента. В момента лечебните заведения имат интерес по-бързо да превъртат пациенти, а по този метод да получат по-голямо заплащане. Изход може да са диагностично-свързаните групи - човек като влезе в болница, да се лекува от всичко. Така ще се цели резултат от лекуването, а не избран брой дни на клинична пътека ", изясни тя.

Според нея няма задоволително реимбурсирани финансирани от НЗОК лекарства за домашно лекуване. " Редовно държавно управление може да направи много здравни промени - да се позволи здравното обезпечаване, както и спомагателен дирек към НЗОК - който желае, да има опция на доплащане на взаимен принцип - да внася повече против повече здравни услуги. Около 4,5% от Брутният вътрешен продукт е приноса на страната към здравните вноски, в Европа е над 9. Държавните чиновници би трябвало да бъдат осигурявани на 8%, в този момент това се случва на половина ", уточни Георгиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР